Gott Nytt År!

Första dagen på det nya året. Alltid en lite konstig känsla. Ny dag, nytt år, nya möjligheter. Tid för eftertanke och reflektion över året som gått men också för att blicka framåt, få en nystart.

Året som gått har verkligen varit händelserikt för våran del. Det här är första gången jag firar nyår i ett annat land än Sverige. När jag blickar tillbaka så har 2018 i stort sett varit ett ganska bra år. Men det finns väl inga år som bara har varit alltigenom bra, det finns en del riktigt jobbiga minnen också. Men jag väljer att lämna det bakom mig nu och se framåt. Jag har aldrig varit mycket för nyårslöften och tänker inte ge något i år heller. För mig kommer 2019 att fortsätta där 2018 slutade. Jag fortsätter min inre resa. Jag skall försöka att prioritera de saker som gör att jag mår bra och försöka att undvika energitjuvar.

Strax efter jul fick vi besök från Sverige igen. Det är två vänner till äldsta sonen som är här 😊 Väldigt trevligt, det lilla vi sett av dem 😉 De har mest varit ute och utforskat Tokyo.

Våran nyårsafton var väldigt lugn och skön. Inte en enda raket eller smällare har vi sett eller hört 😃 Helt underbart. Vi var hemma och åt god mat och bara njöt av lugnet.

Jag vet inte riktigt vad alla andra här gör på nyår men på våran gata var det verkligen tvär dött. Jag var ute en stund innan tolvslaget, en ensam taxibil körde förbi. Men i övrigt inget liv. Stor skillnad på hur det var inne i Shibuya, där tonåringarna befann sig. De tog lite bilder som jag har fått ta del av.

 

Inför Nyår så städar och dekorerar japanerna huset med speciella nyårsdekorationer. Och på nyår skall man tydligen äta Soba nudlar. Vi gjorde inget av det 😬

Under de tre första dagarna efter nyår besöker många ett tempel/helgedom, hatsumoude. Då utför de en speciell ceremoni för att tacka för det gångna året och önska ett nytt bra år. En del avger också nyårslöften och önskningar om att de skall gå i uppfyllelse. Det är ofta långa köer till Shrines eller tempel.

Nyår är en av deras stora högtider. Då de allra flesta är lediga och många affärer är helt stängda. Jag undrar verkligen vart alla har tagit vägen! Imorse på våran morgonpromenad så var det verkligen helt tomt ute. Ett ensamt mopedbud körde förbi oss. Var är alla och vad gör de? Men jag klagar inte, tvärtom, nyårsdagen är min nya favoritdag! Fler sådana dagar säger jag! Underbart att få ha Tokyo för mig själv en stund 😂

Ha en riktig god start på det nya året! ❤️

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *